Tijd

De conducteur roept om dat we ‘keurig netjes op tijd volgens dienstregeling’ station Leiden Centraal bereiken. Uit de trein wurmt zich een bijzonder gezelschap van puffende mannen in vochtige overhemden, jonge studenten met foldertjes en buitenlandse toeristen die moeite hebben met het woord ‘Schiphol’.

Een volwassen vrouw met een Frozen-rugzak draait zich naar me om en wijst naar het papier dat ze in haar hand heeft. Ik knik. “Five B?” Ik bevestig het nogmaals. De vrouw draagt grote witte schoenen, net als haar man. Schoenen die bedoeld zijn om mee hard te lopen. Ze heeft de boodschap begrepen en sleept haar man mee naar spoor 5b. Op zijn T-shirt staat ‘I love Berlin’, op zijn pet ‘Mississippi State’. Ze hebben nog een halve minuut om de trein te halen.

In de stationshal wordt in vier talen gewaarschuwd voor zakkenrollers. Ouderejaarsstudenten vangen de nieuwe lichting op, er schijnt een soort systeem van nummers en kleuren te zijn. Ik denk terug aan mijn eigen EL CID-week, voor mijn gevoel nog maar een paar jaar geleden.

De eerste dag, in de stromende regen, op de fiets vanuit Katwijk. Mijn dunne spijkerjack is donkerder dan ooit. Op de Beestenmarkt, die zijn naam eer aan doet, voeg ik me bibberend bij groepje 111. Een tamelijk willekeurige verzameling van politicologen, geneeskundigen en een neerlandicus die zich te laat heeft ingeschreven. Verder herinner ik me vooral de Turkse geneeskundestudent die me had toevertrouwd dat hij op z’n elfde, met veel moeite, was gestopt met roken. Was ook wel nodig, zei hij, na zeven jaar.

Vóór het station is het al net zo druk als daarbinnen. Mensen met grote koffers maken foto’s van fietsenstallingen. Vlak naast de fietsen zie ik de man die van Berlijn houdt staan – samen met zijn vrouw gebogen over een stadsplattegrond. Ik vraag of ze de trein hebben gemist. Nee, legt de man uit, ze hadden zich in de tijd vergist. AM en PM, begrijp ik wel? Hun vliegtuig gaat vanavond pas; ze kunnen erom lachen. De man vraagt of er hier ook goede terrasjes zijn. Ik wijs ze de weg naar de Nieuwe Rijn en zie de bus naar Katwijk aankomen. Keurig netjes op tijd volgens dienstregeling, ik kan niet anders zeggen.

Gepubliceerd in: Leidsch Dagblad (26-08-2016)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.