Zwemles

Nach de derde keer gaan zij het echt leuk vinden.” Ze bedoelt het bemoedigend, deze opgewekte vegan-moeder. Vanuit een biologisch afbreekbare draagdoek kijkt haar baby loensend onze kant op. Als ze zestien is mag ze misschien wel net zo’n grote piercing door haar neus als haar moeder.

We zijn een half uur te vroeg voor het babyzwemmen en drinken een kopje koffie in de bloedhete zwembadkantine. Dochter en zoon, drie maanden oud, kijken rustig om zich heen. Ze zijn met afstand de jongsten, merken we wanneer de kantine vol begint te lopen met moeders, kinderwagens en toch nog best wat vaders. “Keen probleem,” weet onze kersverse vriendin. “Alleen maar goed, dan wennen zij extra schnell.”

“De truc is om direct kopje onder met ze te gaan,” drukt een andere moeder ons op het hart. Ze sluit haar ogen en laat haar hoofd langzaam zakken. “Het lijkt eng, maar na een paar keer vinden ze het echt prachtig. Toch, schat?” Vader kijkt op van zijn telefoon en zegt iets te hard ‘ja’. Het ontgaat moeder, die nog wel een tip heeft: “Vooral niet te lang in het water blijven de eerste keer.”

Stipt om half negen wandelen we met z’n vieren het peuterbadje in. De twee jongste deelnemers kunnen rekenen op flink wat aandacht. Het knipogende ijsje op het badpakje van mevrouw blijkt een voltreffer. De zwemjuf heeft in haar veertigjarige carrière zelden zo’n schattig exemplaar gezien. Dat ze het repertoire van kinderliedjes in die periode net zo vaak heeft aangepast, deert niet. Alle ouders zingen hard mee.

Halverwege de les verlaten we het badje met twee baby’s die nog steeds rustig om zich heen kijken. Een vader met een pomadebaard geeft ons nog net op tijd wat goede raad mee: “Onder water gaan met je baby, echt een aanrader voor de volgende keer.”

Luiers verwisselen, flesjes geven, op onmogelijke tijdstippen in actie komen… Ik heb veel geleerd in de afgelopen maanden, maar de meest gebruikte nieuwe vaardigheid is deze: goedbedoelde adviezen glimlachend aanhoren en de bewuste ervaringsdeskundige de indruk geven dat je er iets mee gaat doen. Aanrader.


Leidsch Dagblad, 9 juni 2017

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *