‘Als voetballer heb ik iets van zowel Van Basten als Litmanen, ‘ vertel ik een lokale sportverslaggever. ‘De enkel van de één en de knieën van de ander.’ De verslaggever, tevens teamgenoot in het negende, kan er wel om lachen. We staan onder de douche na een onnodige nederlaag.

Als we niet zo’n ontzettende thuisfluiter hadden gehad, dan was het in de tweede helft vast nog wel gelijk geworden. De  6-1 geeft een vertekend beeld.  Ook zou het waarschijnlijk hebben geholpen als onze keeper Michel  vannacht niet was gezwicht om ‘aan zee’ nog één afzakkertje te komen halen. En misschien had het ook wel geen kwaad gekund als spits David die extra nachtdienst, waar zijn collega vanaf moest, niet had overgenomen, ook al beloofde deze hem kaartjes voor Feyenoord – PSV. Maar we verzamelden vanochtend om 8.15 uur op de club, dat kon precies.

Vanaf een gammel bankje – ‘dug-out’ zou te veel eer zijn – zie ik mijn teamgenoten in de tweede helft zeiknat regenen  op een veld dat er vanochtend prima bij had gelegen. Dat was voordat de mini’s (of hoe heten bij deze club de jongens en meisjes die te jong zijn om in een team met een letter en een cijfer te worden ingedeeld?) het in al hun schattige onvermogen hadden omgeploegd tot de onbespeelbare natte akker die het nu is. En het blijft maar hozen.

Vlak voor tijd begaat de linksback van de thuisploeg een stevige overtreding. Onze Spaanse teamgenoot Eduardo Ruiz blijft kermend liggen. Het is eeuwig zonde dat een man met zo’n prachtige voetbalnaam het balgevoel van een lantaarnpaal bezit.  Ik hoor Spaans dat ik op mijn Prisma-dvd ‘Leer thuis Spaans’ nooit heb gehoord. De scheidsrechter gebaart. Ingooi.

Goed, we verliezen dus volkomen onterecht. Toch is de sfeer in de kleedkamer prima. Michel trekt een krat bier tevoorschijn en Eduardo kan alweer lachen. Alleen verdediger Jan, de man met het rechterbeen van Ronald Koeman, baalt. Zachtjes scheldend trekt hij zijn voetbalschoenen uit en gooit hij zijn vuile shirt op de stapel.

Het wachten is op zijn legendarische ‘Weer een zondag naar de klote!’

———
Verschenen in:
Leidsch Dagblad (13-12-2013)

dugout_voetbalveld