‘Geef je niet te veel water aan de planten?’

Een vrouw, een man, een vertrekhal. Hij geeft haar een knuffel en dan een kus op haar voorhoofd. Zij zoekt haar paspoort, aait hem door zijn grijze haar. Ze laten elkaar los, zij stapt de rij in, hij loopt zwaaiend achteruit.

En dan die zin.

Te veel water is niet goed voor planten, dat weet iedereen. Het is een goede tip. Maar toch. Er moet een voorgeschiedenis zijn. Een eerdere trip, een vrouw die zich zorgen maakt om haar man alleen. De andijviestamppot is voor zaterdag, anderhalve minuut in de magnetron. En een doodgoede man die de goudvis vermoordt en de planten verzuipt.

Hij ziet zijn vrouw verdwijnen tussen de grote gele borden. Met een peuk tussen zijn lippen wandelt hij door de draaideur. Nu kan ’t even.

Beneden botst hij tegen een familie met enorme koffers op. Gebruinde koppen, Corendon-stickers, Amsterdamse tongval. Terug uit Turkije, iets met veel a’s. Of hij niet uit zijn doppen kan kijken. Dooie lul.

Op een bankje rookt hij er nóg maar een. Boven de letters I amsterdam toont een groot scherm oud sportnieuws met ondertiteling. Tientallen toeristen poseren voor, achter, tussen en op de gigantische  letters. De man tikt zijn sigaret af op de rand van de fontein, kijkt nog even naar een vertrekkend vliegtuig en wandelt dan richting zijn auto. Straks zal hij liefdevol de planten een klein beetje water geven.