De veerboot Harlingen – Terschelling. Aan het tafeltje naast ons zit een vrouw die al een kwartier lang quizvragen en -antwoorden opleest. Ze heeft paars haar en op haar shirt staat ‘Natural Beauty’. Van de man naast haar, die een Feyenoord-polo aan heeft, heb ik nog geen reactie geregistreerd. Hij bladert op zijn dooie gemak in een Voetbal International. ‘Welke film is niet van Disney?’ Ze noemt vier films, de man schudt zijn hoofd. Ze gokt verkeerd en vloekt zachtjes.

Ook aan de andere kant van het gangpad heb ik al mensen de Trivia Crack-app zien gebruiken, die dankzij het veelkleurige rad met categorieën goed herkenbaar is. Het is Triviant (pardon: Trivial Pursuit) anno 2015. Of, zoals het in een IQ-test zou worden geformuleerd, ‘Scrabble staat tot WordFeud als Trivial Pursuit staat tot…’. Het voordeel van de app is dat je een spelletje Triviant kunt spelen zonder dat er minimaal vier personen lijfelijk aanwezig dienen te zijn. Het nadeel van de app is dat deze vooral gebruikt wordt door mensen als de vrouw met het paarse haar.

‘Hans! Welke voetbalclub komt uit Breda? NAC of NEC?’ Voor het eerst zie ik de man opkijken. ‘NAC. En het is ‘N-E-C!’. Vertwijfeling in de ogen van de vrouw. ‘Maar wat is het nou het antwoord? Ik heb nog maar een paar seconden!’ De man lacht. ‘NAC’, herhaalt hij. Zijn vrouw kijkt tevreden.

Dan maakt de veerboot een plotselinge wending – turbulentie op de Waddenzee. Zij slaakt een gilletje, net als verschillende andere passagiers. Servies klettert van dienbladen, patat verzuipt in een laag cola light. De man leest rustig verder in zijn VI terwijl zijn vrouw met haar hoofd tegen het houten tafeltje slaat. Als de boot weer tot rust is gekomen, blijft ze enkele seconden liggen. De Feyenoord-man besluit toch maar de schade op te nemen. ‘Gaat het, schatje?’ Ze tilt haar hoofd op, dat inmiddels de kleur van haar kapsel benadert. ‘Nee, het gaat niet!’ Ze laat het hoofd weer zakken. ‘Door die golf klikte ik verkeerd!’ Zonder iets te zeggen gaat de man weer zitten met zijn tijdschrift. Het servies is bijeengeraapt, iedereen zit weer op zijn plek. Alles is precies zoals een paar minuten geleden. Behalve de paarse vrouw – die houdt haar mond.

Gepubliceerd in: Leidsch Dagblad (17-04-2015)