Thor

Zomer 2010. Een Belgisch terras. Gele polsbandjes kunnen nog. Aan het tafeltje naast me zit een man in een Noors voetbalshirt. Hij ziet eruit alsof hij elke avond met zijn blote handen de zalm uit de rivier trekt.

Ook de Noor draagt het gele polsbandje met de tekst Livestrong. Hij maakt niet de indruk ooit op een fiets te hebben gezeten.

‘Lovely sport, right’, roept de man tegen me. Hij wijst naar een groepje amateurwielrenners dat met een noodgang voorbijkomt. Ik knik en produceer iets wat lijkt op ‘uh huh’. Mijn desinteresse ontgaat hem volledig.

‘I follow Hushovd,’ vervolgt hij.

‘Deep sea baby’, had ik gezegd, als het twee jaar later was geweest. Nu zeg ik: ‘You do? Everywhere?’

‘Yes, well, across Europe. I’m not a millionaire, you know.’

Dat had ik gezien.

De Hushovd-volger praat verder. Hij heeft dezelfde voornaam als zijn idool, vertelt hij. Het valt me op dat hij iets weg heeft van Jamie Oliver. Een Noorse Jamie Oliver in een voetbalshirt, die iets te veel van zijn eigen gerechten heeft geproefd.

De man gaat maar door over zijn held en in welke Vlaamse semi-klassiekers hij deze allemaal niet naar de overwinning heeft zien spurten. Ik zie intussen Jamie Oliver voor me, naast Oprah:

Klopt het dat jij in een half uur gerechten klaarmaakt waar normale mensen twee uur over doen? Heb je, in de periode dat je verbonden was aan de BBC, ooit gegrepen naar verboden middelen? Had je zonder die middelen tien succesvolle kookboeken op rij kunnen uitbrengen? Yes or no?

Dan vraagt de Noorse meneer (‘please call me Thor’) of ik misschien een biertje van hem wil drinken. Ik besluit zijn uitnodiging aan te nemen en we praten ongeveer een uur over wielrennen. Hij vertelt me onder andere dat de Fransen gek zijn en dat hij op het hoofd van zijn vrouw durft te zweren dat Lance Armstrong nooit doping heeft gebruikt. Verder voorspelt hij dat Hushovd de laatste Belgische etappe zal winnen.

‘Mark my words, my friend.’

En inderdaad: Hushovd won de etappe.

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *