Ze draagt een legging als broek en rijdt op een fiets van de Postcode Loterij. Haar T-shirt reikt tot halverwege haar bovenlichaam. Stacey heet ze, tenminste, de snorscooterende dame naast haar noemt haar continu ‘Stace’. Ook zij draagt een legging; daaroverheen heeft ze een rokje met panterprint aangetrokken. Haar Nikes hebben weer een ander dierenpatroontje. Op wandeltempo rijden de twee dames vóór me, naast elkaar op de fietsstrook.

“Dus je school gaat toch niet sluiten?”

Stacey weet van niks.

“Dat was net op het nieuws. Dat ze gered zijn door de minister.”

Stacey heeft geen idee.

“Voorlopig dan. Wel beter, hoor. Je denkt: lachen, m’n school gaat dicht, maar het geeft alleen maar gedoe. Moet je ineens naar het ID College.”

Stacey is het met haar eens. Ze lijkt me niet iemand die houdt van gedoe. Eerder een meisje dat teksten als ‘Whatever’ en ‘Talk to the Hand’ draagt, keurig in witte hoofdletters op vaalzwarte sweaters gedrukt.

“Nog één schooljaar, dan ben ik er toch vanaf,” zegt ze. “Lekker werken.”

Even fietsen ze achter elkaar om een bus te laten passeren. De vriendin heeft een sticker van een Italiaanse vlag op haar scooter, met daarop de woorden ‘Ciao Bella’. Voor een tamelijk langzame scooter maakt het ding een hoop lawaai.

“Ga jij nog naar Damien vanavond?”

“Nee,” antwoordt Stacey, “Ik moet werken.”

“Balen. Hij en Roy willen uit eten gaan. Kan je je niet ziekmelden?”

Stacey kijkt omhoog. Gedoe. Ze strijkt met een hand door haar lange haar. De felblonde kleur lijkt me natuurlijk. Ze zucht en kijkt op haar horloge.

“Nou, in elk geval tot morgen, schat!” roept de ander.

De snorscooter slaat rechtsaf, Stacey en ik moeten rechtdoor.

“Ik laat het je wel weten!”

Al fietsend weet Stacey ergens uit haar minimale outfit een telefoon te tevoorschijn te halen. Met één hand aan het stuur, haar blik naar beneden gericht, verhoogt ze haar tempo.
Vraag me niet waarom, maar ik denk niet dat Stacey zich ziek gaat melden. Ik denk dat Stacey lekker gaat werken.

Gepubliceerd in: Leidsch Dagblad (26-06-2015)