Een beverige vrouw schenkt koffie voor theeliefhebbers. Zondagmiddag, een goed bezochte snuffelmarkt. Alsof je je op 2 oktober door het Leidse centrum wurmt, maar dan zonder het risico om in elkaar gebeukt te worden. De vrouw zet twee kopjes koffie neer, wijst op een pot Completa en verdwijnt weer. Haar benen kunnen ieder moment knakken. Ik zie de bodem van het kopje door de koffie heen en besluit voor het eerst van mijn leven melkpoeder te gebruiken – dit tot grote hilariteit van mijn vriendin.

Op een veel te groot podium brengt een jongen met Vlaamse tongval nummers van Neil Young en Bob Dylan ten gehore. Geen mens die op hem let. De geluidsinstallatie is van een dusdanige kwaliteit dat Marilyn Manson een complete set had kunnen spelen zonder ook maar één snuffelmarktbezoeker weg te jagen. Tussen twee nummers door vertelt de jongen dat hij uit Gent komt en dat ze daar ook een rommelmarkt hebben. Al kan het ook zijn dat hij om een nieuw flesje water vraagt.

Als onze kopjes leeg zijn, brengt de vrouw nog een suikerpot. Een klassiek glazen geval met heel veel zijden en een metalen tuutje. Zwijgzwaam schenkt ze ons bij, vervaarlijk leunend op een van haar flamingopootjes. Heel even kijkt ze naar het podium, dan loopt ze weer bij ons vandaan. Je zou het zweven kunnen noemen als ze het wat sierlijker deed. Haar achterkant helpt ook niet: waar de meeste mensen billen hebben, houdt bij haar gewoon haar rug op.

Voordat de vrouw ons opnieuw kan bijschenken, lossen we op in de schuifelende massa. We komen vlak langs een enorme speaker terwijl de jongen een nieuw nummer inzet. Make You Feel My Love. Ik hoor hem nog net zeggen dat dit nummer niet van Adele is. Maar het kan ook zijn dat hij om een kopje koffie vraagt.

Gepubliceerd in: Leidsch Dagblad (27-03-2015)