Schrik

Op vier hoog staat een man uit zijn raam geleund om de kozijnen te verven. Alleen zijn linkerhand en –voet zijn nog binnen. Van enige zekering is geen sprake, maar de man laat de kwast ontspannen over het hout glijden alsof hij op zondagmiddag de keldermuren staat te sauzen. Zijn rechtervoet staat stevig op de stenen vensterbank, met zijn linkerhand houdt hij losjes een nog ongeverfd stuk raam beet. Op zijn afgeknipte spijkerbroek zitten kleine witte stipjes.

Twee verdiepingen lager ligt een kat tevreden op de balkonrand. Slordig gespannen netten verraden eerdere ontspanningspogingen. Naast de kat zit het baasje, een vrouw in een lichtbruin broekpak met opgestoken grijzig haar. Ze zet haar kopje thee op een onderzetter en pakt een pannenlap om de hete pot op te pakken. Het puntje van haar tong steekt uit wanneer ze zichzelf een nieuw kopje inschenkt.

Ze moet veel jonger zijn dan ik dacht, valt me nu op. Kapsel en kledingkeuze rieken naar pensioengerechtigd, maar aan haar gezicht te zien is ze van mijn leeftijd. Ze neemt een slok thee en buigt zich over een puzzelboek. Langzaam en geconcentreerd vult ze de antwoorden in. Dit is een vrouw die genoeg geduld heeft om de rode plasticjes van een zak brood netjes los te knopen – en na gebruik weer netjes dicht.

Wanneer ik in de badkamer een glas met water vul, hoor ik aan de overkant een vrouw gillen. Had de man dat raamkozijn toch niet goed vast? Was het net toch niet berekend op de wendbaarheid van de kat? Terug op het balkon zie ik geen slachtoffers op straat liggen. Ook geen rode plekken op de korte spijkerbroek. Wel zie ik twee ventjes wegrennen. Ze hebben met waterpistolen op de vrouw zonder leeftijd geschoten. Hysterisch lachend rennen ze de straat uit met wat vandaag de dag vast geen SuperSoakers meer heten. De man legt de laatste hand aan zijn bijna spierwitte kozijnen, de kat van de onderbuurvrouw rekt zich nog eens lekker uit. En zij schenkt nog maar een kopje thee in.

Leidsch Dagblad, 2 juni 2017

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *