Roger

Een van de redenen dat mijn studie wat vertraging opliep, is Roger Federer. Het is dat er maar vier Grand Slams in een jaar gaan, anders was ik waarschijnlijk nooit afgestudeerd. Je kunt het een gebrek aan discipline noemen, maar wie gaat er tentamens leren als Federer live op tv aan het tennissen is? Een groot kunstenaar die de gehele ATP-ranglijst reduceert tot Bob Rossen met een racket.

Het is Federer en Federer alleen die maakt dat de stemmen van Marcella Mesker en Jan Siemerink tijdelijk te verdragen zijn. Dat ik tijdens de overvloedige reclameblokken van Eurosport de tv niet uit het raam smijt. En dat ik, mocht het ooit zover komen dat ook het tennis in handen van SBS 6 valt, zonder mopperen Shownieuws, Hart van Nederland en Piet Paulusma zal doorstaan om nog één game Zwitserse genialiteit te mogen aanschouwen.

En natuurlijk, hij verliest weleens. Als tennisser dan. Novak Djokovic, Andy Murray, Juan Martin del Potro, Tomas Berdych, Stanislas Wawrinka, allemaal hebben ze hem meer dan eens verslagen. Om over Rafael Nadal maar te zwijgen. Zo is tennis, zo is sport. Maar een scorebord kijkt niet naar stijl. Statistieken trekken zich niets aan van schoonheid. In of uit, dat telt. Soms is dat jammer.

Begin deze week fantaseerde ik over een finale Federer – Nadal, die opdoemde na de uitschakeling van zowel Murray als Djokovic op Australian Open. Het is een affiche dat nu al polygonerig klinkt. De laatste Australian Open-finale tussen de twee was in 2009. De laatste Grand Slam-finale in 2011, in Parijs. Zes jaar geleden pas, recenter nog dan de laatste WK-finale die het Nederlands elftal speelde. En toch voelt het als een ander tijdperk. Federer tegen Nadal, dat is Fausto Coppi tegen Gino Bartali, dat is Johan Cruijffs Oranje tegen Franz Beckenbauers Mannschaft. Deze twee tennissers samen op de baan, dat is John Lennon en Paul McCartney, nog eenmaal samen zingend in één microfoon.

Zul je zien dat zo’n Dimitrov daar vandaag een stokje voor steekt.

 


Leidsch Dagblad, 27 januari 2017

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *