Radiatorfolie

De tweet van het jaar, als je het mij vraagt. Darter Raymond van Barneveld die zijn Twittervolgers toevertrouwt dat hij hoopt ‘vanavond weer net zo trefzeker te zijn als de slimme HR-radiatorfolie van TONZON’. Met een linkje naar de website erachter. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik knap ervan op. Als je dan toch commerciële tweets gaat versturen, doe het dan meteen goed. Het is net als met foute kersttruien: hoe dikker het erbovenop ligt, hoe beter. 180 punten voor Barney.

Dat ik opknap van het lezen van een tweet, gebeurt me trouwens niet vaak. Misschien heeft het ermee te maken dat ik nogal wat politici volg. Dat is niet goed voor je mensbeeld, kan ik u melden. Niet dat die mensen geen zinvolle dingen zouden plaatsen – want dat doet een enkeling soms best – maar het zijn de reacties. Die stemmen soms wat verdrietig. ‘Lees ze dan gewoon niet’, zou je kunnen zeggen. Net zoals je tegen een roker zou kunnen zeggen ‘rook dan gewoon niet’.

Dus dan zit ik al die tweets van bezorgde Nederlanders toch te lezen. Dan lees ik dat het genoeg is geweest, dat de grenzen dicht moeten. Dat alle moskeeën kapot moeten en alle moslims ook. Dat Nederland weer van de Nederlanders moet worden en dat iedereen die minder hard schreeuwt bloed aan zijn handen heeft. En dan ben ik heel blij met zo’n tweet van Van Barneveld tussendoor, zodat ik even kan wegkijken. Even denken aan die man in die lelijke polo met veel te veel sponsornamen erop.

Barney zorgde ervoor dat ik tussen 1995 en 2000 elk jaar het dartbord van zolder haalde. Begin januari was de halve klas ineens volop aan het darten. Barney gaf ons het gevoel dat we allemaal wereldkampioen konden worden. Een week of twee in elk geval, waarna al die dartborden weer voor een klein jaar terug naar zolder mochten. Maar Barney gaf hoop en dat doet hij nog steeds.

De banaliteit van zijn tweet stelt me gerust. Het lijkt al die zware kost onschadelijk te maken, alsof ik nu pas zie dat een tweet ook maar een tweet is – en niet iets waar per se lang over is nagedacht. Zo kan ik er weer even tegen, in elk geval tot oud en nieuw. En daarna? Hopen dat 2017 net zo schitterend mag worden als de slimme HR-radiatorfolie van TONZON.


Leidsch Dagblad, 30 december 2016

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *