‘Is Deze Toestel Nog Beschikbaar En Kan Ik Hem Overnemen Als Ik Je 65 Bied?’ De snelste manier om je een beeld te vormen van de mensheid anno 2015: plaats een advertentie op Marktplaats.nl. De reacties die binnenkomen hangen natuurlijk ook af van het product dat je aanbiedt – mijn advertentiegeschiedenis omvat vooral afgedankte meubelen, overtollige boeken en uit de gratie geraakte mobiele telefoons – maar ik geniet van vrijwel iedere reactie. Een bod is fijn, een mail met een vraag is een feest.

Deze reactie ontving ik op een advertentie waarmee ik mijn oude smartphone hoopte te verkopen: ‘Beste M. van Lith, HP Compaq 6910P laptop. Is verder in zeer nette staat, en is weinig gebruikt! Ik wil wel ruilen! Graag reactie terug!’ Let wel: nergens in de advertentie heb ik de mogelijkheid van ruilhanden geopperd, laat staan dat ik een eventuele voorkeur heb uitgesproken voor een HP Compaq 6910P. Gewoon, een keurige advertentie met productbeschrijving, conditie (zo goed als nieuw!) en vraagprijs. En dan zo’n mail… Nog steeds laat het woord ‘verder’ me niet los.

Al even aandoenlijk zijn de figuren die rustig de helft van de vraagprijs bieden en dan vragen hoe laat ze het product mogen ophalen, de stakkers die, hoewel op drie verschillende plaatsen de boodschap ‘op te halen in Leiden’ te lezen valt, toch even informeren of ik niet toevallig nog op een dinsdagavond in Abcoude of Hellevoetsluis moet zijn, en niet te vergeten de treurwilgen die je via Whatsapp (want dat doet dat volk!) bedelven onder een modderstroom aan vragen waarvan het antwoord in begrijpelijk Nederlands in de advertentie is opgenomen. Dikgedrukt.

Natuurlijk tref je ook in het Marktplaats-universum mensen aan die kunnen lezen, die keurige bedragen bieden en die aan de telefoon niet klinken alsof ze net hun verstandskiezen hebben laten trekken. Vreselijk saai natuurlijk, maar dankzij deze mensen kom ik wel tegen een redelijke vergoeding van mijn iPhones, Kallax-kasten en dubbele Reve’s af. En, voor wie geen producten aan te bieden heeft, de op één na snelste manier om je een beeld te vormen van de mensheid anno 2015: bladeren door advertenties op Marktplaats.nl.

Gepubliceerd in: Leidsch Dagblad (15-05-2015)