Lievelings

‘Omaaikot, mijn lievelings!’ Het meisje pakt een kartonnen beker aan waar ‘Joyce’ op staat. Slagroom, marshmallows en een kaneelstokje steken er aan de bovenkant uit. ‘Omaaikot,’ klinkt het nogmaals. Haar ‘t’ aan het eind is lang en nat, als van een Rotterdams omaatje. ‘Echt te lekker.’ De andere twee hebben de warme drank in één hand, hun telefoon in de ander. Kleurrijke plastic hoesjes om groot uitgevallen Samsungs. Niemand heeft ze verteld dat die toetsenbordklik ook uit kan. Nog een kwartier tot mijn trein vertrekt.

Aan de andere kant van het bankje zijn twee studentes komen zitten. Archeologie, zou ik zeggen. Ze hebben allebei bergschoenen aan en wijd uitlopende spijkerbroeken. Het ene meisje draagt een Harry Potter-bril. Ik zou willen dat ik het anders kon omschrijven, maar dat is wat het is. Geen bril die er toevallig op lijkt, nee, daadwerkelijk de Harry Potter-bril, inclusief gouden neusbrug. Ze kletsen wat over hun studie Japans (wat scheelt het?). Het meisje met de bril deelt mee wat ze die ochtend heeft gegeten en wat ze daarvan vond. Nog tien minuten tot mijn trein zou moeten vertrekken. Ik zie dat hij 17 minuten vertraging heeft.

De Starbucksmeisjes appen hun duimen aan gort, Omaaikot is nog steeds met zichzelf in gesprek. Het is niet te beschrijven hoe chill ze haar drankje vindt, maar toch blijft ze dat doen. Het is letterlijk het überchillste wat ze ooit op heeft, omaaikot. Eén van haar vriendinnen kijkt op van haar telefoon en schudt het hoofd. ‘Jij spoort echt niet,’ zegt ze, en zet haar vingers weer aan het werk. Mijn trein zou nu moeten vertrekken. De vertraging is opgelopen tot 28 minuten.

De studentes Japans zijn beland in een wedstrijd. Het gaat erom hoe middle-of-nowhere hun stageadres wel niet is. Het meisje met de bril verliest omdat haar dorpje op Google Maps te vinden is. Ze vertelt wat ze vanavond gaat eten en wat ze daarvan vindt. Als ze even stilvalt, hoor ik het meisje aan de andere kant ‘superchill!’ roepen. Mijn trein zou tien minuten geleden moeten vertrekken – de vertraging meegerekend. Ik ga een espresso macchiato halen. Míjn lievelings.

 


Leidsch Dagblad, 20 januari 2017

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *