Konings

“Ik weet niet, ik vind het gewoon een lieve man.” Twee vrouwen met oranje lippenstift en haarspray staan te roken bij de bushalte van station Lammenschans. “Hij heeft ook zo’n lekkere bolle toet,” zegt de vrouw die een Nederlands elftal-shirt draagt. De ander lacht. Ze klinkt als een bejaarde kerel met een hoestaanval. “Een staatshoofd met een lekkere bolle toet,” rochelt ze samenvattend. “Welk land heeft dat nou?” Het voetbalshirt haalt haar schouders op. Zeker nog nooit in Noord-Korea geweest.

Aan de andere kant van het bushokje staat nog een koningsgezind stel. De man draagt een rood-wit-blauw colbert boven een oranje korte broek. Zijn harige benen zitten vol tatoeages. Ik onderscheid een Feyenoordlogo, een adelaar en de naam Janice. Zijn vrouw heeft gekozen voor een zalmroze jurk en een plastic kroontje. Ze gooit haar blikje bier neer, stampt erop met haar rode pumps en spuugt er een gelige klodder naast. Ik heb er geen verstand van, maar volgens mij heet deze vrouw geen Janice.

De dames met de lippenstift hebben hun gespreksonderwerp wat verschoven. Van ’s konings bolle toet zijn ze overgegaan op diens geslachtsdeel. “Het lid van het koninklijk huis”, vult een studentikoze mede-wachtende aan. De dames brullen van plezier. Over het formaat zijn ze het niet eens. De vrouw zonder voetbalshirts heeft een theorie. Iets met vingerkootjes en de afstand tussen vingers. Van de ander hoeft het trouwens niet zo groot.“ Met een boomstam kun je niet kietelen,” is haar overtuiging.

De man met de tattoos is het wachten zat. “Schat, we gaan lopen!” Hij trekt twee blikken bier uit zijn rugzak en geeft er een aan zijn vrouw. Dan pas zie ik het piepkleine hondje dat naast hem zit. Zijn enorme gouden halsband deint zachtjes heen en weer als hij zijn baasjes volgt. Ik kan het niet lezen, maar durf te wedden dat er ‘Janice’ op staat. De man zet een blikje bier op de grond en roept ‘open!’ Het hondje duikt op het blik en na een paar tellen klinkt een sissend geluid. De dames met de lippenstift applaudisseren. “Konings!” roept de student.

Koningsdag 2017. Wat een genot om weer even onder de mensen te zijn.


Leidsch Dagblad, 21 april 2017

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *