Henk en Theo

“Nog een theetje, Theo?” Zonder op antwoord te wachten serveert Henk een kop rooibosthee met een flinke scheut van de goedkoopste whisky. “Koekie d’r bij?” Hij praat Leidser dan Rubberen Robbie, Henk de kroegbaas, al heeft hij zijn hele jeugd in Zoetermeer gewoond. Deze tent begon hij 23 jaar geleden, toen zijn vrouw besloot dat tien jaar huwelijk genoeg was. Ze trok in bij de buurman, maar vond het echt geen probleem als Henk in het huis bleef. Met zijn vertrouwen in het andere geslacht is het niet meer goed gekomen. “Eén kutwijf trekt harder als zeven paarden,” is zijn vaste antwoord als iemand naar zijn liefdesleven vraagt.

Henk verbond zich definitief aan zijn twee andere liefdes: bier en Feyenoord. Daar hield hij een behoorlijke pens, acht tatoeages en een onbetrouwbaar geheugen aan over, maar ook deze kroeg. Aan de muur hangt een foto uit de glorietijd van Feyenoord. Theo, geboren Amsterdammer, herinnert hem er net iets te vaak aan dat het een zwart-witfoto is. “Je ken ‘m wel naar het Rapenburg brengen, naar Oudheden.”

Rooibos Theo houdt zijn lege mok in de lucht. Henk doet alsof hij hem niet ziet. Hij wijst naar de muur, waar een lijst met namen hangt. Daarachter staan de namen van voetbalclubs genoteerd. Al sinds de opening van de kroeg voorspellen Henk en Theo in augustus wie er het komende jaar kampioen wordt in de Eredivisie. Ze leggen allebei een tientje in.

Henk vult al sinds 1994 ‘Feyenoord’ in. Dat heeft hem al twintig euro opgeleverd. Theo kiest altijd voor PSV of Ajax, maar presteert het toch om het al twaalf jaar op rij fout te hebben. De niet gewonnen tientjes stoppen ze in een pot die langzaamaan te klein wordt. Gaan ze na dertig jaar iets leuks mee doen.

“Dit jaar heb ik ‘m weer eens goed, Theo.” Henk gooit een fles Teacher’s whisky leeg in een theekop.

Voor de grap heeft hij er eens een bijzondere Laphroaig in gedaan van een kleine twintig euro per glas. Theo verslikte zich, leegde zijn mond in de stalen asbak die voor de sier op de bar staat en informeerde of Henk hem dood wilde hebben. “Ik weet niet wat je er voor bocht in hep gedaan, maar nog één zo’n geintje en je ziet me hier niet meer terug.” Om bedrijfseconomische redenen heeft Henk die tip ter harte genomen.

“Let maar op, dit jaar heb ik ‘m goed.” Theo lacht. “Wedden om de pot met tientjes?” Ze schudden elkaar de hand en weten het allebei zeker.

 


Leidsch Dagblad, 3 februari 2017

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *