Fout

Bijna. Bijna had ik deze week een trui gekocht met katten, pizzapunten en kerstmutsen. Eerlijk is eerlijk: het was mijn tweede keus. Aanvankelijk liet ik mijn oog vallen op een exemplaar met een dinosaurus, bliksemschichten en planeten. Ook deze voldeed aan de criteria, want er stond ‘MERRY CHRISTMAS!’ op. En de dinosaurus droeg een kerstmuts. Afijn.

Deze trui bleek uitverkocht. Die met de katten ook. Er was nog één trui uit deze serie beschikbaar, die ruimschoots fout genoeg zou zijn voor mijn naderende foutekersttruienborrel. Kittens? Check. Eenhoorns? Check. Vallende sterren? Check. Felle kleuren, schreeuwerige letters, glitters: deze trui had alles. Nou ja, bijna alles. Het kerstelement ontbrak.

Achteraf ben ik blij dat ik geen van deze truien heb gekocht. In de eerste plaats omdat ze bij nadere inspectie gefabriceerd bleken van een stof die meer aan condooms dan aan warme truien deed denken. In de tweede plaats omdat de prijs eerder aan een dubbele kinderwagen dan aan een lollig kledingstuk deed denken. En in de derde, maar zeker niet de laatste plaats: omdat een kersttrui gewoon van wol is. Punt.

Vol goede bedoelingen, maar zonder kersttrui dwaalde ik door de stad. Heel even overwoog ik zelf iets in elkaar te draaien met een oude wollen vest en een paar kerstballen. Of die hele borrel dan maar over te slaan. Alles beter dan in je normale kloffie naar een themafeest, toch? Maar gelukkig, dit is een kerstverhaal. Een bijzonder felle ster leidde me precies naar de juiste tweedehandswinkel. ‘Cheap Fashion’, las ik in de winkelruit.

Dit bleek geen loze belofte. Meer cheap dan fashion, dat wel, maar overal wollen truien. En dan niet van die kekke Scandinavische knipoog-wollen-truien waar je de designerbril en sterke koffie alleen maar bij hoeft te denken. Nee, het echte werk: old school en gegarandeerd ironievrij. Gebreid door oprechte dames en een enkele heer die nog gewoon een winters tafereeltje aan de muur durven hangen zonder de woorden ‘kitsch’ en ‘vintage’ in de mond te nemen. Uit dit overweldigende aanbod van rendieren, sterren, mannetjes van peperkoek en elfjes koos ik de trui waar geen dinosaurus of pizzacat tegenop kan. Besneeuwde daken met rokende schoorstenen, een vliegende sneeuwpop in kerstmanpak en glimmende plastic sterretjes. Véél glimmende plastic sterretjes. Want als je voor fout gaat, moet je het goed doen.

 


Leidsch Dagblad, 23 december 2016

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *